Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De toekomst van ons water

  •  
06-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Onze sloten, beken en meren zijn schoner, zelfs in agrarisch gebied. In het Nederlandse oppervlaktewater komt minder gif voor dan enkele decennia geleden. Dat blijkt uit het boek ‘Bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteit’. Met name de bloemen- en bollentelers laten het nog afweten.’ In Vroege Vogels een gesprek met één van de schrijvers, de Leidse hoogleraar Conservation Biology Geert de Snoo.
Het boek is gebaseerd op de bestrijdingsmiddelenmetingen van alle waterbeheerders in Nederland. Deze gegevens zijn te bekijken op de Atlas Bestrijdingsmiddelen in Oppervlaktewater .
Volgens de Snoo kan de waterkwaliteit in Nederland beter worden door het instellen van een spuitvrije bufferzone van 1,5 meter breed langs sloten. Ook zouden 90%-driftreducerende spuitdoppen verplicht moeten worden gesteld. Zo kan voorkomen worden dat landbouwgif buiten het bespoten perceel terecht komt door verwaaiing.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.