Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Design kan de groene consumptie pushen

  •  
19-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
DDW-logo-3.jpg
Duurzaamheid en design lijken de combinatie om een groenere consumptie mogelijk te maken, dat werd zaterdag duidelijk op de eerste expositiedag van de designstudenten van de Design Academy in Eindhoven. In de stad is voor de achtste keer de Dutch Design Week (DDW) begonnen.
Studenten kunnen soms pijnlijk duidelijk maken hoe gruwelijk de mens met zijn natuur omgaat. Vernietiging van wat de natuur ons geeft, lijkt daarin de leidraad, stellen sommige designers met hun ontwerpen. Echter, duurzame producten hoeven niet altijd onooglijk, onpraktisch en kostbaar te zijn om ze toch succesvol op de markt te laten zijn, laten de studenten zien.
Zo maakte Che Eyzenbach onder de naam Start it up! een starterspakket voor een nieuwe kamer. De inhoud zijn twee stoelen, een tafel cq bureau en een kledingkast van dik honingraatkarton met een beschermende laklaag. ,,Betaalbaar, milieuproof, studeerbestendig en makkelijk in elkaar te zetten zonder lijm of schroeven. Zelfs de verpakking laat zich ombouwen tot kledinghangers en lampen. Er blijft nauwelijks iets over om weg te gooien'', aldus Eyzenbach.
Janina Loeve maakt met haar ontwerp Delta, the way of water het publiek weer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Zij vindt dat water niet meer wordt gezien als een waardevol product uit de natuur. Dat moet anders, vindt ze. Ze ontwierp een wastafel met kraan van keramiek. Ze verlengde daarin de weg het water aflegt. Normaal rechtstreeks naar het afvoerputje. In het ontwerp van Loeve als een riviertje door een landschap, om zo even stil te staan bij de waarde van water.
Duurzaamheid kan ook zitten in het multifunctionele karakter van een ontwerp. Rene Siebum maakte in de rijke traditie van de Japanse architectuur een boekenkast en lamp in één. ,,In de kast kan een aparte ruimte worden gecreëerd waar je in alle rust kunt lezen of werken. Het houten frame, bedekt met Japans washi papier, maakt het geheel open en licht. Het washi papier heeft zelfs een positief effect op de ogen, omdat die door de lichtinval niet zo hard hoeven te werken.''
De jonge ontwerpen zijn te zien tijdens Graduation Galleries en is onderdeel van de Dutch Design Week die duurt tot en met 25 oktober. Op in totaal zestig locaties zijn 263 evenementen te zien. In totaal presenteren zich meer dan 1500 vormgevers uit binnen- en buitenland op het gebied van industrieel ontwerp, conceptdesign, grafisch ontwerp, tectiel & mode, ruimtelijk ontwerp, fooddesign en designmanagement & trends. De deelnemers zijn soms opkomende talenten, dan weer gevestigde namen, bureaus of net afgestudeerde designers.
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.