NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • DinosauriĆ«rs hadden ook last van teken

  Prehistorische Teek
  PeƱalver et al., 2017, Nature Communications.

  Teken, de notoire parasieten die gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen, verpesten het leven van dieren al veel langer dan er mensen rondlopen op aarde. Zelfs dinosaurussen hadden al last van de bloedzuigende spinnetjes.

  Teek in barnsteen uit Myanmar

  Wetenschappers hebben dinsdag in het blad Nature Communications een aantal teken beschreven, waaronder een tot dusver onbekende soort die naar de beroemde vampier Dracula is vernoemd. De beestjes zijn ontdekt in stukken barnsteen uit Myanmar. Ze dateren van 99 miljoen jaar geleden. In één fossiel houdt een teek een veertje vast. Die is vermoedelijk van een gevederde dino uit het Krijt-tijdperk (145 tot 66 miljoen jaar geleden).

  Teek vol met bloed

  Een exemplaar van de Deinocroton draculi, verschrikkelijke Draculateek, zat zo vol met bloed dat zij acht keer zo groot was als een hongerig zusje. Daarmee wordt Jurassic Park nog geen werkelijkheid. Reproduceren van dinosaurussen, zoals in de film, met behulp van DNA uit dinobloed in prehistorische muggen zit er voorlopig niet in.

  “Het lijkt erop dat de moderne technieken niet in staat zijn DNA, of in elk geval voldoende goed bewaard DNA, te halen uit organismen in barnsteen. DNA blijft daarin geen miljoenen jaren intact'', reageerde paleontoloog Ricardo Pérez-de la Fuente.

  Lees meer over deze ontdekking in het originele artikel van onderzoeker Peñalver.

  foto teek groter

  Prehistorische teek - Peñalver et al., 2017, Nature Communications.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws