Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dode mees door buxusmot?

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
pimpelmees.jpg
Er zijn op dit moment erg veel buxusmotten. Omdat deze vlindertjes een buxus kunnen veranderen in een dorre bos met sprieten zonder blaadjes, grijpen veel mensen naar de gifspuit. Maar wat is het effect van dit bestrijdingsmiddel op de vogels die de motjes eten, of die hun jongen voeren met de rupsen? Het Centrum voor Landbouw en Milieu, het CLM in Culemborg, wil dit laten onderzoeken. Ze zijn daarom op zoek naar dode jonge mezen.
Op zichzelf is sterfte onder jonge mezen heel normaal. Alleen wanneer er ongewoon veel sterfte is onder de jonge mezen in een nestkast is er reden voor nader onderzoek, daar is het CLM nu dus in geïnteresseerd. Zeker wanneer de eigenaar van de tuin (of die van de buren) met een bestrijdingsmiddel heeft gespoten tegen buxusmotten.

Stuur dode mezen op voor onderzoek

  • Controleer je wel eens hoe het met de jongen in een nestkast in de tuin staat? En zijn er veel mezen tegelijk doodgegaan, terwijl er in de buurt met gif is gespoten tegen de buxusmot?
  • Stop dan deze dode mezen in twee diepvrieszakken over elkaar en stop deze in de vriezer.
  • Doe er een sticker of briefje op met de datum wanneer je de dode jonge mezen hebt verzameld, de soort, het adres, uw telefoonnummer of mail.
  • Neem vervolgens contact opneemt met het CLM.  Zij zorgen dat de vogels – na overleg – zo snel mogelijk worden opgehaald voor onderzoek.
Mogelijk kunnen niet alle monsters worden geanalyseerd. Het is overigens niet bekend of er een relatie is tussen het gebruik van de bestrijdingsmiddelen en sterfte. Het onderzoek van het CLM gaat dit uitsluiten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.