NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Doe mee met onderzoek vliegend hert

  vliegende_hert_man
  Vliegende hert - Fotograaf jrekers

  Het vliegend hert is het grootste insect dat je in Nederland kan tegenkomen: zo’n 8 tot 9 cm kan de kever worden. Alleen de mannetjes hebben de bekende gewei-wormige kaken. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen deze markante kaken en zijn veelal een stuk kleiner. 

  Vliegende herten kan je tegenkomen op warme zomeravonden langs bosranden die op het zuiden liggen. Ondanks hun markante verschijning is er nog verrassend weinig bekend over het vliegend hert, en dat terwijl de soort internationaal wettelijk beschermd is

  Vliegend hert zoeken op de Veluwe

  John Smit van EIS Kenniscentrum Insecten is, behalve geïnteresseerd in alle waarnemingen van het vliegende herten, op zoek naar vrijwilligers die bij hun in de buurt een vast traject willen lopen (een zogeheten transect) om daar alle vliegende herten te inventariseren. Op die manier moet er een heel monitoringsnetwerk ontstaan.

  De methode is vrij eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten. Een transect is 500 meter lang en wordt rond zonsondergang één keer per week met een lage en constante snelheid gelopen zodat het 30 minuten duurt om het hele transect af te lopen.

   Kijk voor meer informatie en meld je aan om mee te doen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio