Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dolf Jansen: Bumalaise

  •  
01-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
dolf_jansen
Eerder dit jaar waren er verkiezingen in Nederland. Ik kan me voorstellen dat u boven uw welverdiende speltbrood en zachtgekookte eitje denkt: Dit jaar? Dit jaar? Die formatie duurt al een maand of 37? We krijgen toch pas een kabinet als de Noord-Zuidlijn rijdt, als Soldaat van Oranje, in die loods in Zuid-Holland, eindelijk echt is uitgespeeld en als Feyenoord de Champions League wint? Toch?
En dan heeft u meerdere puntjes inderdaad. Maar het was toch echt in maart, van dit jaar. Kort voor de verkiezingsdag zag ik een tv-interview met CDA-leider Buma en schrok ik van zijn antwoord naar aanleiding van vragen aangaande klimaatbeleid. Wat mij betreft niet alleen het belangrijkste beleid, maar ook een beleid waar toekomstvisie, uitdagingen, overleven op deze planeet, en economie perfect samen kunnen komen.  
O ja durf. Dat ook nog. En ik weet niet op welke punten in deze de heer Buma te kort schiet. Maar zijn antwoord kwam niet verder dan: ‘we gaan ons houden aan de afspraken van Parijs’. Zonder enige invulling dienaangaande. Om meteen in de volgende zin het duidelijk te maken dat wat Groen Links wilde of wil toch vooral ging over tax en belasting en kosten. Dat het de economie zou schaden en dat we die kant toch echt niet op zouden moeten gaan met dit land dat WAWAWAWA.. 
Dat laatste zei hij niet, dat deed ikzelf met mijn vuist in mijn oren gepropt. 
Wat hij wel zei onlangs is dat er allerlei boze en verontwaardigde Nederlandse burgers zijn en dat dat de Nederlander is. En dat die Nederlander, die hij daar net daarvoor heeft bedacht dus, behoefte heeft aan tradities en normen en waarden. En dat we, wat hem betreft eens wat beter naar de christelijke basis zouden moeten kijken, want daar is echt een hoop te vinden. 
Ik zou dit los van onwaar en verzonnen - legt u zelf de link naar elke religie naar keuze - een afleidingsmanoeuvre willen noemen. Net als geëmmer over volkslied ja dan nee en het levenseinde als menselijk recht, tegenover het moeten wachten tot een opperwezen, waar je niet in gelooft, je komt halen, omdat je tijd eindelijk is gekomen.  Afleidingsmanoeuvre! Zonde van de tijd! Gebrek aan durf aan visie. 
Weet je wat, ik leg het gewoon nog een keer uit. 97% van de wetenschappers, die weten waar ze het over hebben, zijn er van overtuigd, en kunnen dat met wetenschappelijk bewijs ondersteunen, dat het klimaat sterk verandert en dat de menselijke invloed daarop nogal omvangrijk is. Een overgroot deel van de deskundigen waarnaar klimaattwijfelaars en ontkenners verwijzen zijn en geen klimaatwetenschapper en zijn heel vaak werkzaam voor een instituut of een organisatie, die direct of indirect worden betaald door oliemaatschappijen en of groot investeerders in fossiele brandstoffen.
De agrarische sector draagt op grote schaal bij aan klimaatverandering. Rechtstreeks door uitstoot, indirect door energieverbruik en vervoer en oerwouden, die worden geofferd voor veevoer. Maar, en het is echt een belangrijke maar. Dat is niet de schuld van de boeren en agrariërs anderszins. Dat is de schuld van het economisch systeem, dat we in stand laten. De macht van de supermarkten en de wereldmarkt. En uiteindelijk ook van de consument. Die doet of alles wel lekker gaat en vier euro voor een kip neerlegt.  
En als we dan controleren, bijvoorbeeld via de NVWA, zorg dat die organisatie uitgedund is, onder het ministerie van - jazeker - Economische Zaken valt en geen maatregel durft te nemen totdat het te laat is. En dan ruimen wij weer een paar miljoen kip of andere levende wezens met intelligentie, angst, pijn en alles wat we van levende wezens kennen en weten. En staat directeur Van Lint, dinsdag in de Volkskrant, met een grote glimlach op de foto, naast het interview, waar hij op schokkende wijze zijn straatje staat schoon te vegen. 
Bijna alles wat wij doen, vlees eten, ons vervoeren, vliegen met prijsvechters, kleding aanschaffen, consumeren in de ruimste zin, draagt bij aan het opmaken van grondstoffen en het laten toenemen van klimaatverandering. En als we dan duurzaamheidsafspraken maken, bijvoorbeeld in handelsverdrag CETA zijn ze - haha - juridisch niet bindend. Wordt elke duurzaamheidsafspraak gezien als een barrière van handel en winst. Ofwel, duurzaamheidsbepalingen zijn goede voornemens, handelsbepalingen zijn afdwingbaar. 
En o ja. En ligt natuurlijk niet alleen aan de heer Buma. Natuurlijk niet! Rutte, Pechtold, Segers. Kom met beleid en visie! Alstublieft! 
Maar wat Buma doet, de aandacht afleiden van echt belangrijke zaken, terwijl niemand zo dicht het agrarisch vuur zit als hij en zijn partij, dat mogen we hem volgens mij zeer kwalijk nemen. Dus dat deed ik zojuist. Prettige zondag.

Meer over:

column, dolf jansen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.