Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drentse paddenstoelen gered

  •  
30-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Olijfplaatgordijnzwam

© foto: Rob Chrispijn

Vanaf vandaag, 1 januari 2017, heeft de provincie Drenthe officieel drie paddenstoelenreservaten. Het gaat om sparrenbossen, waar bijzondere paddenstoelen voorkomen die alleen in de buurt van sparren groeien. Omdat natuurbeheerders steeds meer naaldbos vervangen door loofbos, dreigen die zeldzame paddenstoelen te verdwijnen. Maar gelukkig heeft Staatsbosbeheer in Drenthe nu 22 plekken aangewezen waar paddenstoelen ontzien worden, en zelfs drie sparrenbossen waar de mens helemaal niet meer ingrijpt. Zodat de zeldzame paddenstoelen ongestoord hun gang kunnen gaan.
Tijdens een drie jaar durende inventarisatie van Drenthe door leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging en de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe kwam aan het licht dat bossen met fijnspar heel rijk kunnen zijn aan bijzondere paddenstoelen. Spectaculair was de eerste vondst van de uitgestorven gewaande kamfergordijnzwam in een vochtig, mosrijk fijnsparbos van vijftig jaar oud. Na deze ontdekking is het aantal vindplaatsen van deze bijzondere soort geleidelijk gestegen tot ruim een dozijn. Deze toename is mede het gevolg van het ouder worden van de Drentse fijnsparbossen waardoor zich steeds meer symbionten van fijnspar in dit biotoop vestigen. Behalve van de kamfergordijnzwam is ook van schaarse soorten als de olijfplaatgordijnzwam, de fraaie gifgordijnzwam en de forse melkzwam het aantal meldingen sterk gestegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.