Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drijfmest dupeert weidevogels

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Vliegende grutto

© Fotograaf: siebe

Weilanden waar drijfmest in de bodem wordt geïnjecteerd, leveren weidevogels minder wormen op dan weilanden die met ruige stalmest worden bemest. Dat schrijft onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen Jeroen Onrust in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Ecology. Ook groeien bepaalde wormen minder door de drijfmest, een mix van vaste mest en vloeibare mest van dierlijke oorsprong.

Uitdroging

Door het opensnijden van de grasmat tijdens het 'injecteren' van drijfmest, droogt de toplaag zo erg uit dat de wormen daar wegblijven, constateerde de onderzoeker. De vogels kunnen in een droge laag ook nog eens minder gemakkelijk pikken.

Wormen

In Nederlandse weilanden kruipen twee typen regenwormen rond: de grijze Aporrectodea caliginosa en de rode Lumbricus rubellus. Laatstgenoemde is vooral een voedselbron voor weidevogels, maar deze beestjes groeien ook nog eens minder hard door drijfmest, stelde Onrust vast. Verhoging van de grondwaterstand alleen helpt dus niet genoeg.
Bron: ANP

Meer over:

weidevogel, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.