NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Droge voeten in de Waterstraat

  met_RainRoad

  De Waterstraat in Delft is een testlocatie waar wordt gewerkt aan een snelle waterafvoer, zodat straten niet meer blank komen te staan na een forse regenbui. Want die komen steeds vaker voor in deze tijd van klimaatverandering. Ondergrondse bakken, waterdoorlatende stenen: van alles wordt hier uitgeprobeerd.

  Extreme regenbuien

  We worden vaker geconfronteerd met extreme regenbuien die vooral in de stedelijke omgeving voor grote problemen zorgen. Het huidige en vaak verouderde rioolstelsel raakt overbelast en kan de overtollige regen niet snel genoeg afvoeren. Naast een toename van neerslag zorgt klimaatverandering ook voor hogere temperaturen. Dit kan in dichtbebouwde gebieden zelfs leiden tot een temperatuurverschil van 6 graden ten opzichte van de niet bebouwde omgeving.

  Opvangreservoir tot ondergelopen parkeerplaats

  Een van de opstellingen in de Waterstraat is de Rainroad: een opvangreservoir onder een stoep of parkeerplaats waar bij hevige buien de overtollige hoeveelheid regenwater (tijdelijk) opgeslagen wordt.  Door dit water vervolgens te laten verdampen als de temperatuur oploopt wordt de energie uit de zon niet volledig omgezet in warmte maar gedeeltelijk in verdamping.

  De Waterstraat maakt onderdeel uit van de GreenVillage, op de zuidelijke campus, is een proeftuin ingericht met een dozijn verschillende oplossingen voor een klimaatbestendige stad. Het is een initiatief van VPdelta, Hoogheemraadschap van Delfland en de Green Village.

  Lees meer op de website van Green Village

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media