NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Drugsdumpingen breiden zich als een olievlek uit'

  dump_gif_afval_pixabay
  bron pixabay

  Het aantal dumpingen van drugsafval in Nederland breidt zich als een olievlek uit. De politie gaat het probleem dit jaar stevig aanpakken en geeft de dumpingen de hoogste prioriteit. Dat zegt Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland.

  Volgens Dros leek het er eerst op dat criminelen hun gebruikte vaten met drugsafval vaker in Gelderland achterlieten omdat er in Brabant en Limburg scherper op dumpingen werd gelet. Uit de nieuwste cijfers blijkt echter dat het aantal dumpingen in Zuid-Nederland niet afneemt. Dit terwijl dergelijke incidenten in Gelderland in 2016 verdrievoudigden ten opzichte van 2015 en vorig jaar opnieuw toenamen. "Het probleem verschuift niet, maar breidt zich uit", aldus de politiechef. Later deze maand komt de landelijke politie volgens hem met meer cijfers.

  Sporenonderzoek

  Elke dumpplek wordt dit jaar niet alleen opgeruimd en schoongemaakt, maar ook door de politie onderzocht op sporen. Aangezien de politie al veel weet over criminelen die drugs produceren, helpt sporenonderzoek om netwerken als een kaartenhuis te laten instorten, hoopt Dros.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws