NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duitse wolvenpopulatie blijft groeien

  Wolf
  Fotograaf: raymonidas

  Ondanks drukke wegen en jagers gaat het goed met de wolf in Duitsland. De populatie blijft groeien. Inmiddels leven er zestig roedels, dertien meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de federale dienst natuurbescherming (BfN) en het wolvenonderzoeksbureau (DBBW) die woensdag zijn gepresenteerd in Berlijn.

  Roedels

  Het gaat om ongeveer 150 volwassen dieren, waaronder dertien paartjes en drie honkvast solitaire wolven. De welpen zijn niet meegenomen in de telling omdat die vaak jong sterven en zich nog niet kunnen voortplanten. De grootte van de roedels is onder meer vastgesteld door te kijken naar uitwerpselen, sporen en beelden van fotovallen.

  De meeste wolven komen voor in de deelstaten Brandenburg en Saksen, maar de dieren zijn nu ook gezien in Beieren en in het aan Nederland grenzende Nedersaksen.

  Comeback

  De wolf was in Duitsland uitgestorven, maar is sinds 2000 weer terug in het land. Sindsdien groeit de populatie gestaag. De meeste slachtoffers vallen in het verkeer. Van de tweehonderd wolven die sinds 2000 dood zijn aangetroffen, waren er 140 aangereden. Verontrustend is dat er ook 26 zijn afgeschoten. 

  Bron: ANP, NOS

  Geplaatst in: Nieuws