Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden bomen voor koeien

  •  
30-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Bomen voor koeien

© foto: Henny Radstaak

Het gaat goed met de campagne Bomen voor Koeien. Er worden deze winter meer dan 7.000 boompjes geplant, op in totaal 36 verschillende boerderijen, verspreid over heel  Nederland. De bomen worden niet alleen gepland voor koeien maar ook voor andere weidedieren zoals schapen en paarden. Tevens wordt er bij de aanplant gelet op bloeiperiodes zodat ook insecten er wat aan hebben.
De campagne Bomen voor Koeien heeft als doel een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Het is een voortzetting van de actie die startte op 28 mei 2000 op initiatief van  Stichting wAarde , Vroege Vogels en LandschappenNL. Er zijn toen ruim 100.000  bomen aangeplant. "De koeien op de hete, kale vlakten was gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."
Certificaten 
De certificaten kosten € 10,- per stuk. 
Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden de volgende vijf regels:
  • bomen en struiken van inheemse herkomst; 
  • passend in het landschap;
  • deels aanplant van jong 'bosplantsoen', deels oudere boompjes;
  • per locatie een goede balans tussen het aantal boompjes en het aantal koeien;
  • aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren

Winteractie

Tijdens deze feestmaand is er een speciale Bomen voor Koeien Winteractie: belangstellenden kunnen door middel van een mailtje certificaten bestellen. Die krijgen ze dan binnen 48 uur digitaal opgestuurd. Een leuk cadeau voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom.

Meer over:

bomenvoorkoeien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.