NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duizenden scholieren voor Klimaatmars op het Malieveld

  denhaag_demonstreren_pixabay

  Op het Malieveld in Den Haag zijn duizenden scholieren aangekomen om te demonstreren voor een beter klimaat. Volgens de politie gaat het om 4000 tot 5000 jongeren.

  De leerlingen lopen met spandoeken en borden met teksten als 'Geen gelul, uitstoot naar nul', 'Help het klimaat voordat de wereld vergaat', en 'Thinking in solutions, not in pollution'.

  De scholieren worden toegesproken door een van de organisatoren vanaf een podium. ,,Nederland voert al jaren geen zak uit. Daar moet vanaf vandaag verandering inkomen! Nederland doet altijd alsof we heel duurzaam bezig zijn, maar dat is helemaal niet zo. We moeten stoppen met praten en starten met doen!'' Ook zingen scholieren vanaf het podium een zelfgemaakt lied tegen de politiek.

  Steun van wetenschappers

  In een open brief in Trouw betuigen 350 Nederlandse wetenschappers hun steun aan de klimaatspijbelaars. In steeds meer landen gaan jongeren onder schooltijd de straat op om ambitieuzere klimaatmaatregelen af te dwingen. Donderdagochtend staan er naar verwachting enkele duizenden op het Haagse Malieveld.

  “Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen", schrijven de wetenschappers. Ze noemen het Klimaatakkoord “niet afdoende en te vrijblijvend”. In de brief staat: “Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie. Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius.”

  Behalve veel scholieren, is er op het Malieveld ook veel politie op de been. De scholieren beginnen naar verwachting om 11.15 uur met hun protestmars richting Hofvijver.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws