NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duizenden vissen dood door vervuild water in de Berkel

  dode vis_ljmvanmierlo
  Foto: ljmvanmierlo

  Elk uur stroomt er 400.000 liter vervuild water in de Berkel. Het Waterschap Rijn & IJssel heeft dit bevestigd tegenover Omroep Gelderland. In het vervuilde water zitten veel eiwitten. Dit zorgt voor minder zuurstof in het water waardoor duizenden vissen in de Berkel sterven.

  Het vervuilde water (industrieel restwater) stroomt al sinds maandag uit een gebroken persleiding in Lochem, vlakbij de Berkel en het Twentekanaal. Het Waterschap probeert het restwater zoveel mogelijk te isoleren en om te leiden. Water wordt overgepompt vanuit het stuwpand Hoge Weide naar een reservoir van Rijkswaterstaat, maar toch is er water in de Berkel terechtgekomen.

  Veel vissen dood

  Er zijn al duizenden dode vissen en vissen in nood gevonden. Veel vissen die het niet gered hebben, zijn al opgeruimd. Ook zijn er vissen gevangen en overgezet naar het bovenstroomse deel van de Berkel.

  Wat is het voor vervuild water?

  Het restwater dat in de Berkel is terechtgekomen, is melkspoelwater met daarin verschillende eiwitten en wat reinigingsmiddelen. Het is afkomstig van een zuivelfabriek. Dit restwater ziet er troebel, grijzig van kleur uit en het kan volgens het waterschap licht stinken.

  Een woordvoerder van Waterschap Rijn & IJssel vertelde aan Omroep Gelderland dat er druk wordt overlegd om het lek te dichten. “Dat is op dit moment gewoon nog niet mogelijk. We moeten straks ook nog gaan graven naar de leiding want die ligt nog onder de grond”. Wel doet het waterschap er alles aan om het lek te dichten. “We hebben de stuw afgesloten en we pompen al het water weg naar een apart reservoir.”

  Lastige reparatie

  Om de leiding te kunnen maken, moet de toevoer worden gestopt. Maar volgens FrieslandCampina kan dit niet zomaar. Een woordvoerder laat weten aan Omroep Gelderland: “Het is ons afval in de leiding van het waterschap dus we zoeken mee naar een oplossing. We moeten doorgaan met de productie want anders komen alle andere productielocaties in gevaar. Ook de koeien stoppen niet met melk produceren, dus de fabriek stopzetten is geen optie.”

  Bron: Omroep Gelderland

  Geplaatst in: Nieuws