Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizendknoop effectief bestrijden

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Theo_Portegijs_Japanse_duizendknoop

© foto: Henny Radstaak

De Japanse duizendknoop woekert met zijn forse stengels en eironde bladeren voort in parken, tuinen, wegbermen en de natuur. Een invasieve exoot waar je maar moeilijk van af komt. Zo heeft de gemeente Amersfoort het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat ingezet. De plant vormt ondergronds een immens wortelstelsel dat heel diep in de bodem kan liggen. De plant is zo’n 'pain in the ass’, dat nu opgeroepen wordt om duizendknoop vooral niet te maaien. Juist door het maaien en klepelen verspreidt de plant zich enorm. 

Oplossing

Bodemdeskundige en woekerende-plantenexpert Theo Portegijs denkt een methode te hebben gevonden om de Japanse duizendknoop effectief te bestrijden. Zonder gebruik te maken van gif en zonder de plant verder te verspreiden. In Amersfoort heeft hij een pilotproject lopen en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Rode draad in zijn verhaal: de plant blijven verzwakken, zodat ie uiteindelijk het loodje legt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.