Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Duurzaam beleggen populair

  Euro_coins_and_banknotes.jpg

  We stoppen steeds meer van ons spaargeld in duurzame spaar- en beleggingsfondsen. In 2013 groeide het vermogen met 11% tot een bedrag van ruim 25 miljard. Ook het aantal duurzame beleggingsproducten stijgt.

  Zo op het eerste gezicht lijkt dat goed nieuws. Toch is er wel een kanttekening te plaatsen. Zo is niet altijd even duidelijk wat de verschillende fondsen bedoelen met duurzaam. Het is namelijk geen beschermde term. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) wil af van die onduidelijkheid is bezig om een beoordelingssysteem te ontwikkelen dat helderheid moet scheppen. Dat je in de toekomst precies weet welke belegging het meest duurzaam is en waarom.

  Tabak, wapens en schaliegas

  Het VBDO verstaat onder duurzaam beleggen dat er rekening wordt gehouden met sociale- en milieuaspecten. Zo wordt er bijvoorbeeld op gelet of bedrijven, waarin wordt belegd, hun CO2-uitstoot beperken en fundamentele arbeidsrechten respecteren.

  Verder zouden duurzame beleggingsproducten de belegger moeten garanderen dat niet wordt belegd in de productie van bijvoorbeeld tabak, wapens, schaliegas of andere omstreden producten en juist worden geïnvesteerd in de bedrijven die duurzaamheid hebben verweven in hun bedrijfsstrategie en – processen.

  In februari start het VBDO voor het eerst met een cursus duurzaam beleggen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media