NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Duurzame jongeren kijken vooruit_24_12_2014

  DJ100__foto.jpg

  Het zijn wereldverbeteraars, idealisten, ondernemers en ze zijn jong. Zondag schuiven vier ‘duurzame jongeren’ aan in Vroege Vogels. Ze staan in de zogeheten ‘Duurzame Jonge 100’ en behoren daarmee tot de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Aan hen de vraag, welke kant moet het in 2015 op met Nederland?

  Natuur op je Muur
  Charlie Minter ontwikkelde een systeem voor verticale schooltuinen. Het heet ‘Natuur op je muur’. De verticale schooltuinen legt hij aan op basisscholen in de stad, die door gebrek aan ruimte geen natuur- of milieueducatie aanbieden.

  Plastic van kevers
  Kunstenares Aagje Hoekstra deed onderzoek naar reststromen en kwam erachter dat in Nederland jaarlijks duizenden kilo’s dode kevers worden weggegooid. Dat zijn de ontpoppingen van meelwormen, die gekweekt worden voor de diervoederindustrie. Hoekstra kwam er achter dat in het pantser van de kevers het stofje chitine zit, een polymeer. Na een bewerking houd je een soort bioplastic over.

  Worldconnector
  Lynn Zebeda is medeoprichter van Dr. Monk, een internationale denktank met een netwerk van jonge mensen, die zich inzetten voor een rechtvaardige schone wereld. Als worldconnector ontmoet ze topmensen uit onder meer politiek en bedrijfsleven om te praten over duurzaamheid.

  Afvalscheiding
  Anja Cheriakova is oprichter van twee duurzame bedrijfjes, UrbanSeeds en Crowd Effect. Met UrbanSeeds wil ze laten zien dat afval van grote waarde is en dat het proces naar hergebruik en recycling voldoening geeft. In januari komt haar BinBang op de markt, een ‘all-in afvalscheidingssysteem’.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio