NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het Friese Eastermar is een ringmussenwalhalla

  ringmus
  fotograaf:Dijkstra, Grijpskerk

  Het aantal ringmussen in ons land is de laatste jaren fors afgenomen. Maar daar waar grutto en kwartelkoning volop in de belangstelling staan, heeft bijna niemand het over de ringmus.  Behalve Germ de Vries en Arend Timmerman, twee bewoners van het Friese dorp Eastermar. In hun dorp broedden tot hun grote vreugde nog steeds 40 a 50 paartjes ringmussen. Een unieke situatie ten opzichte van de rest van ons land waar de ringmus nog maar sporadisch voorkomt.

  Onderzoek

  Sinds 2015 doet het tweetal onderzoek naar de ringmussen. Hoe komt het dat het zo goed met ze gaat in Eastermar en hoe komt het dat sommige eieren niet uitkomen? Naast een groeiende populatie blijven er ook vogels sterven. Ook daar doen Arend Timmerman en Germ de Vries onderzoek naar. Voor alle informatie over hun onderzoeken, klik hier.

  Uiterlijk

  Dat veel mensen niet door hebben dat de populatie van ringmussen in Nederland steeds kleiner wordt, wordt geweten aan het feit dat veel mensen het onderscheid tussen de huismus en ringmus niet weten te maken.Ze zijn maar op basis van een paar kenmerken te onderscheiden. Zo heeft de ringmus een roodbruine kop, lichte wangen met een zwarte vlek op de wang en de kin. Onder deze kinvlek is de vogel wit. Deze witte rand loopt door over de zijkanten van de kop. De huismus is grijzer op de kop en de wangen en heeft een grotere zwarte vlek die doorloopt van de kin tot over de borst.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media