Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Echt natuurbeheer gebeurt in de bodem

  •  
08-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Natuur is als een pizza: zonder goede bodem wordt het niks. Door een gebied te 'enten' met een karrenvracht vol bodemleven, willen het Centrum Bodemecologie en Natuurmonumenten ontdekken hoe je de beste basis legt voor nieuwe natuur.
In het gebied Planken Wambuis, langs de A12 tussen Ede en Arnhem is voormalige landbouwgrond door Natuurmonumenten omgezet in natuur. Bij wijze van experiment heeft het Centrum Bodemecologie (een samenwerkingsverband tussen de universiteit van Wageningen en het Nederlands instituut voor Ecologie, NIOO) daar bodem uit een ander natuurgebied, inclusief bodemleven, verspreid. Onderzoekers Wim van de Putten en Martijn Bezemer van het Centrum Bodemecologie willen de komende jaren bekijken wat het effect is van dat verspreiden van aaltjes, torretjes, kevers, bacteriën en schimmels op de natuur bóven de grond.
Bij de foto: Ecoloog Robert Ketelaar van Natuurmonumenten, geflankeerd door  Martijn Bezemer (l) en Wim van de Putten (r) van het Centrum Bodemecologie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.