Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een commissaris voor de Noordzee

  •  
12-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Zee strand

© Fotograaf: towanda

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat de mogelijkheid voor het aanstellen van Noordzeecommissaris onderzoeken. Op 4 april 2018 verzochten enkele Tweede Kamerleden om deze functie zodat de regie voor dit gebied in één hand komt.

Windmolens

De Noordzee zal de komende jaren vele veranderingen ondergaan, mede door de komst van vele windmolens. Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) kwam in januari 2018 met de publicatie: toekomst van de Noordzee en in een van hun scenario’s berekenen ze dat in 2050, bij het volledig voldoen aan Parijs, 25% van de Noordzee vol zal staan met windparken.

Han Lindeboom

Han Lindeboom hoogleraar Mariene Ecologie aan de Universiteit van Wageningen heeft in verband met zijn pensionering een visie geschreven onder de titel: De Noordzee, een integrale aanpak voor een balans tussen economie en ecologie.
In deze visie pleit hij voor een integrale benadering met duidelijke keuzen in multifunctioneel ruimtegebruik. De natuur moet ruimte krijgen zodat biodiversiteit, voedselwebben en bodemintegriteit beschermd worden. Driekwart van de zee zal in Lindebooms visie beschikbaar zijn voor een duurzame visserij. Han Lindeboom pleit in zijn visie voor een optimaal gebruik van de nieuw op te richten windparken. De parken kunnen ook voor aquacultuur gebruikt worden. "Het is belangrijk via een integrale aanpak genuanceerd naar oplossingen te kijken waarbij de grote lijn gericht moet zijn op een nieuw ecologisch evenwicht tussen natuur en alle menselijke activiteiten. Bij zoveel wijzigingen op de Noordzee en zoveel investeringen is dit een unieke kans om grote stappen te zetten, zodat onze kinderen vol trots kunnen zeggen: "de Noordzee is weer in balans met ruimte voor natuur en voor menselijk gebruik.“ aldus Han Lindeboom.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.