Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bewijs van jonge marters in Amsterdam

28-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
boommarter_-_jbrvdl.jpg

© Jonge boommmarter Fotograaf: jbrvdl

Marters worden steeds vaker waargenomen in grote steden. Het gaat dan vooral om steenmarters en tegenwoordig ook af en toe zelfs om boommarters. Het feit dat ze in steden gezien worden betekent dat ze zich hier steeds meer thuis voelen. Zo ook in Amsterdam waar de marters nu ook worden gevolgd met wildcamera's en dit zelfs het eerste bewijs vormt voor voortplanting in de stad. In Amsterdam viel een jonge steenmarter uit een nok van een manege en een jonge boommarter werd gefotografeerd, zo meldt de website Nature Today.

Steenmarter

Op 25 april van dit jaar viel uit de nok van een manege, gelegen bij het Schinkelbos, een pluizig diertje op de grond in de bak. Deze is overgebracht naar dierenopvang De Toevlucht en zij zagen meteen dat het een jonge steenmarter was. Het diertje is opgevangen en grootgebracht. Op 4 juli is het dier teruggeplaatst in het Schinkelbos, vlakbij de vindplaats.

Boommarter

Sinds 2013 worden jaarlijks enkele meldingen gemaakt van een volwassen boommarter in de Diemervijfhoek. Om achter te komen of het één volwassen dier betreft, of dat er meerdere boommarters voorkomen is vanaf begin 2017 permanent een wildcamera ingezet met toestemming van Staatsbosbeheer. Een paar keren werd een boommarter gefotografeerd (1 februari, 19 maart en 2 juli) maar het was steeds niet te zien of het één of meerdere individuen betroffen. Maar op 3 juli is op deze wildcamera een jonge boommarter gefotografeerd met een ouderdier! Dit is het eerste bewijs dat de soort zich ook in Amsterdam voortplant.

Verschil tussen boom- en steenmarter

Beide soorten marters lijken enorm op elkaar. De vacht is anders maar er is veel variatie onderling in zowel kleur als patroon.  Het enige echte verschil is de ondervacht die bij de boommarter donker (grijs-bruin) is en bij een steenmarter licht (wit).
boommarter__rgroosjohanche.jpg

© Fotograaf: rgroosjohanche

Boommarter, fotograaf rgroosjohanche.
Steenmarter_van__andi2.jpg
Steenmarter. Fotograaf andi.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.