NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Eerste Dag van de Populier

  24c45c2695.jpg

  De populier is niet populair meer. Werd de zogenaamde formule 1 onder de bomen vroeger nog met 1 miljoen stuks per jaar aangeplant, op dit moment zijn het er slechts zo’n 40.000. Vroege Vogels en stichting Probos organiseren zondag 11 oktober de eerste ‘Dag van de Populier’. Het doel is om een van de meest Hollandse cultuurbomen uit het slop te trekken. 

  Denkend aan Holland
  'Rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan’. Dichter Hendrik Marsman wist het al: populieren horen bij het Nederlandse landschap. In ons land komen drie inheemse soorten voor: de zwarte populier, de ratelaar en de witte abeel. De Canadese populier (een kruising tussen de zwarte populier en de Amerikaanse populier) is de meest aangeplante soort in Nederland. De bijnaam ‘formule 1 onder de bomen’ slaat op zijn snelle groei.  

  Nauwe korfslak
  De populier heeft in Nederland een niet al te beste naam. Zo wordt de boom in sommige gemeenten weggekapt vanwege de angst op takbreuk. Volgens Patrick Jansen van stichting Probos is die slechte naam onterecht en is de boom ecologisch van groot belang. Zo broeden er 50 soorten vogels in de populier, zoals de wielewaal. Ook zijn meer dan tien soorten paddenstoelen volledig afhankelijk van de populier, zoals de populierzijdetruffel en diverse russula’s. Ook de nauwe korfslak profiteert sterk van de populier. 

  Datum: 11 oktober 2015
  Op de Dag van de Populier zijn er in heel Nederland diverse excursies rond de populier. Zo organiseert de Mycologische Vereniging in recreatiegebied ‘Geestmerambacht’ een wandeltocht waarbij gezocht wordt naar paddenstoelen rond populieren. In het Kotterbos bij Almere wordt die dag juist gekeken naar korstmossen op populieren. Stichting ARK organiseert een tocht door de ooibossen in de Millingerwaard, waar de zwarte populier weer is teruggekomen, net als de bever en de zeearend. Met de boswachter van Staatsbosbeheer kan je mee naar een van de beroemdste landschapskunstwerken van Nederland, de groene kathedraal, die voor een flink deel is opgetuigd met populieren. Landschap Flevoland organiseert een excursie naar het Knarbos, waar duizenden populieren staan. Een van de grootste kwekers van populieren Hendrickx, houdt open huis op 11 oktober en bij houtzagerij De Vree en klompenmaker Nijhuis worden demonstraties gegeven hoe het populierenhout verwerkt wordt.  

  Meer informatie over de Dag van de Populier en een overzicht van alle excursies is te vinden op Populierenland.com!

  Geplaatst in: Nieuws