Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Marker Wadden opengesteld

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Expeditie Marker Wadden - Natuurmonumenten

© Foto: Natuurmonumenten

De haven is gereed, wandelpaden zijn aangelegd en de uitkijktoren kan worden beklommen. Het hoofdeiland van de Marker Wadden is daarmee klaar voor toegang. Het kunstmatig aangelegde eiland van zand, klei en slib uit het Markermeer beleeft zaterdag zijn officiële opening.

Natuurherstel op de Marker Wadden

De Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten, om het natuurherstel van het Markermeer te bevorderen. Vooralsnog ziet het er goed uit, zegt een woordvoerster. ,,Het gaat boven verwachting. We hebben al 127 verschillende plantensoorten geteld, het gebied trekt veel insecten en de aantallen neergestreken vogels zijn enorm. Dat geldt zowel voor trekvogels die het eiland aandoen op hun noord-zuidroute als voor broedvogels. Er blijkt voldoende voedsel te zijn voor de jonkies. Dat komt door het slib waarmee de eilanden worden aangelegd. Daarin zit heel veel leven."
Het hoofdeiland van 250 hectare is een van de vijf eilanden die worden aangelegd. De andere vier zijn nog in ontwikkeling en zullen naar verwachting eind 2020 klaar zijn. In tegenstelling tot het hoofdeiland blijven zij gesloten voor het publiek.

Bezoek het nieuwe Waddengebied

Vanaf zaterdag kunnen bezoekers het hoofdeiland op eigen gelegenheid bereiken. Er is een haventje, van waaruit wandelpaden zijn aangelegd met vogelkijkhutten en een uitkijktoren van twaalf meter hoog. En er is een recreatiestrand. Op het eiland zijn eenvoudige verblijfplaatsen ingericht.
Zaterdag en zondag zet Natuurmonumenten een veerboot in om geïnteresseerden over te zetten. Daarna moeten bezoekers het eiland met een eigen boot bereiken, zegt de woordvoerster. Al hoopt ze dat het ooit anders zal zijn. ,,Misschien dat op enig moment een ondernemer opstaat die een reguliere veerdienst wil opzetten."
Bron: ANP

Meer over:

marker wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.