NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Eerste 'Icoonlandschap' verkozen

  Icoonlandschap Noorbeek 1

  Nederland kent een nieuwe type landschap: het Icoonlandschap. Dit predicaat is op 14 april door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) toegekend aan het Limburgse dorpje Noorbeek.   De status van Icoonlandschap wordt door de VNC toegekend aan gebieden waar het landschap de eeuwenoude geschiedenis vast heeft gehouden, die een rijke flora en fauna herbergen en waar tradities in ere worden gehouden, zowel materieel als immaterieel. 

  Noorbeek

  Noorbeek heeft de primeur. Het landschap kenmerkt zich door oude graften, kilometers heggen en een zeer diverse flora en fauna. Het heeft volgens de VNC een bovengemiddelde schoonheid. Daarnaast is Noorbeek bij uitstek een dorpje waar oude gebruiken in leven worden gehouden. De bekendmaking van de nieuwe titel vond plaats op de avond van het ‘denhalen’. Dit gebeurt al sinds 1634 en is omkleed met rituelen en traditie. 

  Signaal

  Het Icoonlandschap is volgens voorzitter van de VNC Jaap Dirkmaat een reactie op de achteruitgang van het landschap en het desinteresse daarvoor van de Rijksoverheid. Omdat Den Haag niet meer in Nationale Landschappen investeert, vindt Dirkmaat het belangrijk een signaal af te geven. De vereniging wil met het nieuwe predicaat laten zien welke pareltjes Nederland rijk is en gekoesterd moeten worden.

  De VNC gaat jaarlijks twee nieuwe Icoonlandschappen bekend maken. Zij heeft 9 gebieden op de nominatielijst staan, maar houdt vooralsnog geheim welke dat zijn.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media