Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eikelmuis komt als verstekeling naar Nederland

  •  
15-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Slapende eikelmuis

© Slapende eikelmuizen, Bron: Janneke de Weerdt

Vrijwel iedere zomer krijgt de Zoogdiervereniging één of meerdere meldingen van eikelmuizen die per ongeluk meegekomen zijn met vakantiegangers uit Frankrijk of Duitsland. Hoe overleven eikelmuizen deze reis en wat moeten de dieren in Nederland?

Eikelmuis als verstekeling

Van nature komen eikelmuizen ( Eliomys quercinus ) in Nederland alleen voor in Zuid-Limburg en deze populatie is zeer kwetsbaar en dreigt te verdwijnen. Alle eikelmuizen buiten Zuid-Limburg zijn waarschijnlijk verstekelingen die per ongeluk zijn meegelift naar Nederland. Eikelmuizen leven graag in de directe nabijheid van mensen, omdat in de buurt van mensen altijd wel een lekker hapje te halen valt ook op de camping. De (terug)reis naar Nederland wordt overleefd door ‘in torpor’ te gaan, een soort van winterruststand in de zomer. Bij aankomst in Nederland gaan de eikelmuizen uiteindelijk op zoek naar een fijn plekje.

Populatie bij Rijswijk

Een paar jaar terug is in de buurt van Rijswijk een kleine populatie eikelmuizen gevonden en gevangen. Nadat deze muizen in GaiaZOO genetisch en veterinair gescreend zijn, zijn ze losgelaten in een natuurterrein van Stichting het Limburgs Landschap. De komende jaren zal het gebied verder worden ingericht ten gunste van de eikelmuis. Of daarmee de eikelmuis behouden kan worden voor Nederland moet worden afgewacht, maar op deze manier dragen deze verstekelingen wel bij aan het behoud van de soort in Nederland.
Als de komende jaren opnieuw verdwaalde eikelmuizen opduiken, meld ze dan bij de Zoogdiervereniging.
Met Vroege Vogels radio en tv gingen wij een keer langs bij de kastjes van de eikelmuizen. Bekijk en beluister hier.

Meer over:

eikelmuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.