NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Einde aan 'bio-industrie'

  vleeswijzer_hans_baaij_01.jpg

  De term 'bio-industrie' behoort tot het verleden, het verschijnsel helaas nog niet. Veertien organisaties hebben de term in "Vroege Vogels" ten grave gedragen, omdat die teveel tot verwarring leidt. Velen denken ten onrechte dat bio-industrie staat voor biologische veehouderij. Vanaf nu moeten we  in plaats van 'bio-industrie' het woord 'vee-industrie' gebruiken.

  Ook de betekenis van de  afkorting 'bio' is vaak onduidelijk. "Zo gebruikt Youp van 't Hek vaak de term 'bioboeren' wanneer hij biologische bedoelt", aldus directeur Hans Baaij van Varkens in Nood in Vroege Vogels. Afgelopen week presenteerde deze organisatie samen met Milieudefensie de VleesWijzer, om consumenten ye helpen een goede keuze voor vlees of vleesvervangers te maken als het gaat om dierenwelzijn en milieu.

  De term vee-industrie dekt de lading beter, menen 14 dierenbeschermingsorganisaties: in de vee-industrie wordt vee op grote schaal en zonder respect industrieel geproduceerd. Vandaar dat deze organisaties vanaf vandaag, 1 november 2009, hebben besloten de term bio-industrie te begraven en in de toekomst alleen nog te spreken over vee-industrie.
  Vee-industrie wordt dus, als het aan de deelnemende organisaties ligt, de algemene term voor de veehouderijen waar dieren op grote schaal, intensief gehouden worden. Stallen met tienduizenden kippen, talloze varkens, koeien, kalveren of konijnen vallen onder die noemer.
  De term biologische veehouderij blijft gewoon bestaan en is het keurmerk voor extensief gehouden dieren die geen preventieve antibiotica krijgen, buiten komen en de ruimte hebben. Biologisch is een Europees beschermde term. Misbruik is strafbaar.

  Varkens in Nood heeft in 2007 en 2008 door middel van vier enquêtes onder 750 studenten, scholieren, ouderen en hoger opgeleiden gemeten wat men onder de naam bio-industrie en biologisch verstaat. Bij scholieren en studenten bleek circa 2/3e het verschil tussen beide niet goed te weten. Bij ouderen en hoger opgeleiden wist nog altijd 1/3e van de ondervraagden het verschil niet. Wakker Dier heeft recent onder meer dan 400 personen een representatief Internetonderzoek laten verrichten. Dat bevestigde het eerdere beeld. Circa 60% van de geïnterviewden geeft een verkeerde omschrijving van de termen. Zeven van de tien Nederlanders vindt vee-industrie overigens een goed alternatief voor bio-industrie.
  De introductie van vee-industrie gebeurt op initiatief van Varkens in Nood en Wakker Dier.

  De volgende organisaties zullen de term vee-industrie gaan gebruiken:

  Biologica
  Bont voor Dieren
  CIWF
  Dier & Recht
  Dierenbescherming 
  IFAW
  Milieudefensie
  Natuur en Milieu
  Sophia-Vereeniging tot bescherming van dieren
  Varkens in Nood
  Vegetariërsbond
  Viervoeters
  Wakker Dier
  WSPA

  Ook een groot aantal politieke partijen hebben laten weten in te kunnen stemmen met de nieuwe term vee-industrie. Varkens in Nood en Wakker Dier hopen dat ook bij de media vee-industrie snel zal inburgeren ten koste van bio-industrie. Vroege Vogels doet in ieder geval mee!

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media