NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Enige vissenasiel van Europa

  Zwarte Piranha
  Zwarte piranha in Vissenasiel met Danny Stolk. Foto: Jesper Buursink

  Helaas, worden vissen, net als andere huisdieren, door omstandigheden wel eens uit huis geplaatst. Voor deze dieren bevindt zich in Delft het enige asiel voor vissen van Europa.  Deze worden dan met veel zorg in heel Nederland opgehaald door visliefhebber Danny Stolk die het asiel runt op eigen kosten. 

  Vissenasiel van Europa

  Het is vreemd want in Nederland is er voor alle dieren wel een opvangcentrum. Van egels tot vogels tot honden. Zelfs voor apen is er een opvangcentrum. Maar voor vissen is er geen plek waar ze heen gebracht kunnen worden als ze door omstandigheden niet langer thuis gewenst zijn. Vermoedelijk komt dit doordat vissen geen grote aaibaarheidsfactor hebben. Toch zijn er veel aquariums met de meest bijzondere vissen in Nederlandse woon- en zolderkamers te vinden. Wat gebeurt er mee als mensen erop uitgekeken zijn, er niet meer voor kunnen zorgen of de vis ineens groter blijkt dan ze verwacht hadden? Als ze geluk hebben worden ze opgehaald door Danny Stolk van het Vissenasiel. 

  Volgens Danny hebben mensen vaak geen idee wat ze in huis halen met vissen. Welke soorten bij elkaar geplaatst kunnen worden, hoe groot ze worden of hoe er op de juiste manier voor hen gezorgd moet worden. Een goudvis bijvoorbeeld heeft een aquarium nodig van minimaal 1 meter in lengte terwijl ze nu vaak in kleine kommen geplaatst worden. De opgevangen vissen van Danny worden zoveel mogelijk herplaatst bij vissenliefhebbers.

  Het enige vissenasiel van Europa met intussen zo'n 7000 vissen runt Danny volledig op eigen kosten. Alle hulp is dan ook welkom.

  Voor meer informatie over het Vissenasiel 

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media