NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • EU-hof: strenge regels voor alle gengewassen

  Mais_publiek-domein
  Bron: Alexas_fotos

  Alle gewassen waarvan telers het DNA veranderen moeten in principe voldoen aan de strenge regels die gelden voor genetische modificatie. De bewerkingsmethode moet op productlabels staan en de risico’s voor de gezondheid en het milieu moeten in kaart zijn gebracht. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

  DNA aanpassingen

  Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen zonder dat er vreemd DNA wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel wordt gewijzigd. Dergelijke zaden vormen net als traditioneel ‘genmais’ mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden Franse organisaties die een rechtszaak hadden aangespannen.

  De Franse rechter schoof de zaak door naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt dat de risico's inderdaad mogelijk gelijk blijken te zijn, zodat uit voorzorg voorzichtigheid geboden is. De rechters stellen wel dat technieken die al langer worden gebruikt en als veilig worden beschouwd niet per se onder de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen vallen waarbij wel vreemd DNA wordt gebruikt. Lidstaten zijn wel vrij om de strenge ggo-richtlijnen daarop toe te passen.

  De Nederlandse biotechnologiesector is erg teleurgesteld over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat alle planten waarbij aan het DNA wordt gesleuteld onder de strenge regels voor genetische modificatie vallen. Brancheverenging Biotech, waar 170 bedrijven bij zijn aangesloten, roept de regering op snel een duidelijk standpunt in te nemen. Milieuorganisaties als Greenpeace reageerden juist verheugd op de uitspraak.

  Vroege Vogels besteedde mei 2017 ruim aandacht aan de kansen en bezwaren van gentech:

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws