Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • EU-lidstaten gaan onderhandelen over CO2-uitstoot luchtvaart

  Vliegtuig
  vliegtuig, bron: pixabay

  Het Europees Parlement gaat opnieuw onderhandelen over de regeling in emissierechten voor de luchtvaart. Emissierechten bepalen hoeveel schadelijke stoffen uitgestoten mogen worden. Het parlement wil een einde maken aan de uitzonderingspositie van de luchtvaartsector om klimaatverandering aan te pakken.

  Uitstoot luchtvaartsector moet drastisch minderen

  Europarlementariër Bas Eickhout waarschuwt dat er nog een lange weg te gaan is tot een uiteindelijke wet. De lidstaten zijn gevoelig voor de krachtige lobby van de luchtvaartsector, hierdoor verwacht Eickhout dat de onderhandelingen moeizaam zullen gaan. Om de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs na te leven zal ook de luchtvaartsector drastisch minder moeten gaan uitstoten. Daarnaast moet de sector een eerlijke prijs betalen voor hun aandeel in de klimaatverandering, aldus Bas Eickhout. 

  Minder emissierechten vanaf 2021

  Momenteel krijgt de sector jaarlijks vrijwel gratis emissierechten voor vluchten binnen de EU. Het Europees Parlement wil dat emissierechten jaarlijks met een vast percentage afnemen en dat voor de luchtvaart slechts de helft van zijn emisierechten gratis zijn.De eerste onderhandelingen met de EU-landen staan gepland voor eind september.

  Bron: Groenlinks

  Geplaatst in: Nieuws