Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-lidstaten gaan onderhandelen over CO2-uitstoot luchtvaart

  •  
13-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vliegtuig

© vliegtuig, bron: pixabay

Het Europees Parlement gaat opnieuw onderhandelen over de regeling in emissierechten voor de luchtvaart. Emissierechten bepalen hoeveel schadelijke stoffen uitgestoten mogen worden. Het parlement wil een einde maken aan de uitzonderingspositie van de luchtvaartsector om klimaatverandering aan te pakken.

Uitstoot luchtvaartsector moet drastisch minderen

Europarlementariër Bas Eickhout waarschuwt dat er nog een lange weg te gaan is tot een uiteindelijke wet. De lidstaten zijn gevoelig voor de krachtige lobby van de luchtvaartsector, hierdoor verwacht Eickhout dat de onderhandelingen moeizaam zullen gaan. Om de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs na te leven zal ook de luchtvaartsector drastisch minder moeten gaan uitstoten. Daarnaast moet de sector een eerlijke prijs betalen voor hun aandeel in de klimaatverandering, aldus Bas Eickhout. 

Minder emissierechten vanaf 2021

Momenteel krijgt de sector jaarlijks vrijwel gratis emissierechten voor vluchten binnen de EU. Het Europees Parlement wil dat emissierechten jaarlijks met een vast percentage afnemen en dat voor de luchtvaart slechts de helft van zijn emisierechten gratis zijn.De eerste onderhandelingen met de EU-landen staan gepland voor eind september.
Bron: Groenlinks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.