Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU mocht gebruik bijengif inperken

  •  
17-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bij

© bron: annawes

De inperking van het gebruik van drie bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen door de Europese Commissie in 2013 was rechtmatig, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. De producenten Bayer en Syngenta waren naar de Europese rechter gestapt om de maatregel aan te vechten. Ze zijn in het ongelijk gesteld.

Verbod

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. De EU-lidstaten stemden vorige maand juist voor een volledig verbod op buitengebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen wegens het gevaar voor hommels, wilde bijen en honingbijen. Gebruik in kassen blijft wel toegestaan.

Overwinning

De drie middelen brengen veel geld in het laatje van de chemiereuzen. Die hadden daarom bezwaar aangetekend tegen de beperkingen van het gebruik in de landbouw. De middelen mogen niet meer worden gebruikt bij het telen van een groot aantal gewassen en bij de behandeling van bepaalde zaden. Syngenta had een schadevergoeding van minstens 367,9 miljoen euro geëist. Brussel heeft echter zijn huiswerk goed gedaan en aangetoond dat de risico’s voor bijen de maatregel rechtvaardigde, aldus de rechters.

Intimidatie door bedrijven

Het Zwitserse Syngenta laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Greenpeace, het Europese actienetwerk tegen pesticiden PAN en diverse bijenorganisaties reageren opgetogen. “Het vonnis maakt duidelijk dat de primaire plicht van de Europese Unie is om mensen en de natuur te beschermen, en niet de winstmarges van bedrijven”, aldus Greenpeace. “Het is een aanklacht tegen intimidatie door bedrijven, die de commissie moet aansporen om ook in actie te komen tegen andere gevaarlijke pesticiden, zonder angst om voor de rechter te worden gesleept.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.