Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees parlement wil pulsvisserij verbieden

  •  
16-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Sumwing kotter

© Rob Buiter

Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen. De beslissing van het parlement is een zware slag voor deze Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie. 
Het verbod is nog niet definitief. H et parlement, de Europese Commissie en de EU-ministers gaan nu verder onderhandelen over het visserijbeleid waarvan de puls onderdeel is.

Elektrische schokken

In de pulsvisserij wordt een sleepnet met zware kettingen (boomkor) vervangen door een zogeheten ‘pulswing’, die vissen met elektrische schokjes in het net werkt. Officieel is de pulswing in Europa verboden, maar Nederland heeft een onderzoeksvergunning gekregen om er toch mee te mogen vissen.  Landen als Frankrijk en België klagen nu dat Nederland wel heel scheutig is geweest met die onderzoeksvergunningen; er zijn er ongeveer tachtig uitgegeven.
De pulsvissers verbruiken minder brandstof dan de boomkorvissers. De bodem wordt minder omgewoeld en er wordt efficiënter gevist. De pulsvissers vangen sneller meer vis dan de boomkorvissers. Er is echter nog heel weinig bekend over de effecten van de elektrische schokjes op de rest van het zeeleven. 

In eigen voet geschoten?

Volgens Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is het verbod "een gemiste kans voor Europa". "De Nederlandse visserijsector heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee we efficiënt en vooral duurzaam kunnen vissen. Andere landen hebben deze methode links laten liggen en schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot. Om die reden en die reden alleen zijn ze hun Europese parlementariërs gaan lobbyen om deze techniek in de EU te verbieden. Helaas met succes.'"
Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen af te geven dan was afgesproken. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen." Hij is voorstander van de afspraak om vijf procent van de vloot uit pulsvisserijboten te laten bestaan. Nederland had een uitzondering van tien procent, maar zit volgens hem op 28. "Met een bescheiden toelating kan grondig onderzoek worden gedaan naar mogelijke schade op langere termijn. Als die er niet is, kan de puls worden uitgebreid."
Vroege Vogels Radio maakte eerder een reportage over de pulsvisserij. Beluister het fragment voor meer achtergrondinformatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.