Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra ondergelopen weilanden voor weidevogels

  •  
18-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Engewormer-grutto's-plasdras-Haytema-2013-04

© Vogels op een volle plas dras - Bron Water, Land & Dijken

Om de weidevogels een warm welkom te geven hebben 36 boeren in Midden Noord-Holland delen van hun grasland tijdelijk onder water gezet. Met deze ‘plas-dras’-percelen bieden ze weidevogels voedselrijke en veilige plekken. Wegens succes in voorgaande jaren nam de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken het initiatief dit jaar 16 hectare extra plas-drassen te realiseren.

Land onder water voor de weidevogel

Een boer laat zijn land niet zomaar onder water lopen. Toch zetten steeds meer boeren op 15 februari de pomp aan om het grasland van enkele centimeters water te voorzien om de weidevogels, na hun lange reis vanuit het zuiden, een goede start te geven. De grutto komen rond half februari weer aan in Nederland en kunnen zo gemakkelijker voedsel vinden in de nattere en zachte bodem. Ze moeten namelijk na hun reis eerst ‘opvetten’, zodat zij sterk genoeg zijn om te broeden.

Aantrekkelijk voor weidevogels

Water, Land & Dijken deed goede ervaringen op met de aanleg van plas-drassen voor weidevogels. De natte graslanden blijken flink bij te dragen aan de overlevingskansen van weidevogels. Kieviten, grutto’s en tureluurs vinden er extra veel insecten en wormen. De bodem wordt door het water wat zompig en zacht, dus zij kunnen gemakkelijk met hun snavel een wormpje trekken. En als zij in de plas rusten zorgt het omringende water ervoor dat predatoren, zoals vos en marter, niet snel bij hun komen. Water Land & Dijken is daarom blij dit jaar nog meer boeren bereid zijn om dit voor de weidevogels te doen.

Goed inpasbaar

‘Plas-dras’ is een maatregel die melkveehouders in hun bedrijfsvoering kunnen inpassen. Water, Land & Dijken ondersteunt de deelnemende boeren met gericht advies. Boeren ontvangen ook een vergoeding voor de twee tot vier maanden dat hun vernatte percelen in gebruik zijn door de weidevogels.
Bron: Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land & Dijken

Meer over:

weidevogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.