Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Families spannen klimaatzaak aan tegen EU

  •  
24-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nuclear-smoke-1472559.jpg
Tien families van binnen en buiten Europa slepen de Europese Unie voor de rechter omdat die burgers onvoldoende zou beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Volgens hen is het EU-doel om broeikasgassen in 2030 met 40 procent terug te dringen volstrekt onvoldoende, waardoor hun gezondheid, beroep en eigendom worden bedreigd.

Mensenrechten

De families willen dat het Gerecht van de Europese Unie klimaatverandering behandelt als een mensenrechtenkwestie en de unie opdraagt de uitstootdoelstellingen aan te scherpen.

Steun

Het gaat om mensen uit Portugal, Duitsland, Italië, Frankrijk, Roemenië, Fiji en Kenia. Ook jongeren van de Sami-minderheid in Zweden die hun beroep als rendierherder in gevaar zien komen, hebben zich bij de rechtszaak aangesloten. De klagers worden gesteund door een groep NGO’s en wetenschappers. De kosten worden gedragen door de Duitse organisatie Protect the Planet.
“Het is goed dat ook de Europese Unie aangesproken wordt op zijn slappe klimaatdoelen”, reageert Milieudefensie “Dat steeds meer mensen wereldwijd naar de rechter stappen voor klimaatbescherming is een hoopvolle ontwikkeling, zo kunnen rechters overheden en bedrijven op het juiste pad zetten.”
Bron: ANP

Meer over:

eu, klimaatzaak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.