NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fantastisch nieuws: honderden jonge grutto's in Eemland

  grutto
  Beeld: Vroege Vogels TV

  Het meeste binnenlandse grutto nieuws is niet echt positief te noemen. Maar gelukkig zijn er in ons land ook plekken waar het fantastisch gaat met onze nationale vogel: zoals dit jaar in Eemland. Vijfhonderd broedparen telde de dolgelukkige boswachter van het vijfhonderd hectare groot gebied: Haije Valkema. 

  Collectief

  Haije Valkema schrijft het succes toe aan de inzet van boeren die, verenigd in het collectief Eemland, maatregelen nemen om delen van hun landerijen geschikt te maken voor weidevogels. Zij krijgen daarvoor een bijdrage van het collectief, dat overheidsgeld hiervoor mag verdelen. Ook het hoge waterpeil, veel bloemen, en pas maaien na half juni en het terugdringen van het aantal roofdieren speelt volgens Valkema een rol. Zo wordt er in de polder gejaagd op vossen, de voornaamste predatoren van de grutto's in deze regio. 

  Vliegvlug

  Na de telling van de broedparen ging Haije Valkema de afgelopen tijd terug naar de polder nabij Eemnes en zag tot zijn grote vreugde al vele vliegvlugge jongen. “ Misschien hebben we hier wel duizend jongen", aldus de blije weidevogel-boswachter.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media