Twintig jaar geleden veranderden ze hun naam van Kritisch Faunabeheer in Faunabescherming, maar al die tijd bleef hun doelstelling onveranderd ‘de belangen behartigen van de in het wild levende dieren’. Nog altijd staan ze op gespannen voet met de jagers in ons land. Daarom vinden ze het ook niet echt iets om te vieren. Liever hadden ze zichzelf overbodig gemaakt, maar zover is het nog niet.
Ludieke acties
Advertentie
Dit is reclame van STER
In de begintijd zocht Faunabescherming vooral de gunst van het publiek via ludieke acties. Van het Eerste Nationale Eet Geen Wilddiner tot een rouwstoet bij de opening van het jachtseizoen, of een levensgroot spandoek aan de hekken van Paleis Het Loo tegen de drijfjacht. Dat leverde de noodzakelijke donateurs op en de maatschappelijke en politieke druk om dingen veranderd te krijgen.
Juridische procedures
Met de komst van de Flora en Faunawet in 2002 ontstond voor het eerst de ruimte om de overheid op haar beslissingen juridisch aan te pakken. Dat is inmiddels de core business van de Faunabescherming geworden. Met wisselend succes weten ze het afschieten van grauwe ganzen, roeken, damherten of smienten te voorkomen of uit te stellen.
Ik was zo geraakt door het interview met Harm Niesen. Ik voel dezelfde emoties.
Je bent een held voor mij Harm.
Ik denk: zo lang de mensen dieren doden (ook in de vee-industrie), zullen ze de dieren als zeer ondergeschikt blijven zien: gemakkelijk voor de mens. (Uit 'denken over dieren' van Richard David Precht)
Het is wachten op het moment dat onze koning, Willem Alexander, openlijk zegt te willen en zullen stoppen met de jacht en zijn schiettuig inruilt voor een goede camera. Vervolgens kan hij met oom Pieter op stap en pas echt genieten en zien hoe mooi de natuur kan zijn. Een voorbeeldfunctie met een enorme uitstraling... Misschien wil koningin Maxima eens met hem praten hierover ...? :-)