Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fort bij Krommeniedijk

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_4418.jpg
Het fort bij Krommeniedijk is een van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam.
De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Binnen deze ring van forten, dijken en sluizen zouden de de hoogwaardigheidsbekleders zich bij een aanval van de vijand terug kunnen trekken. Rondom de ring zou het landschap dan ter verdediging onder water worden gezet, het zogenaamde inundatie.
UNESCO Werelderfgoed
Gelegen in Noord Holland maakt het fort bij Krommeniedijk deel uit van het noordwestfront van de Stelling. Het bouwwerk bestaat uit een aan elkaar verbonden klein frontgebouw en een langgerekt hoofdgebouw. De oorspronkelijke indeling in lokalen is heden ten dage nog altijd aanwezig. Tevens zijn er in het fort nog verscheidene originele elementen aanwezig. De latrines en betonnen urinoirs zijn nog intact. In de keuken staan drie enorme kookketels waarin voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog aanwezige drie honderd militairen voedsel werd bereid. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 
Vogelgebied
De laatste jaren vindt rond het fort ieder voorjaar inundatie plaats ten behoeve van de eerste trekvogels. Het zo ontstane plas dras terrein is voor deze vogels een ideale plek om te foerageren en te overnachten.
Het terrein trekt vele prachtige vogels zoals : goudplevieren, kieviten, grutto’s, eenden en ganzen te zien. Aan het eind van het voorjaar, worden de weilanden weer geïnundeerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.