Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossielen zoeken in de Nederlandse bodem

  •  
02-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
fossiel_05.jpg
Zondag 12 december organiseert GEA Kring Rijnland een Leidse Winterlezing. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, spreekt over de geologische historie van ons land.
Was Nederland altijd zo'n plat landje? Wanneer lag Winterswijk aan zee? Waarom kon je van Hoek van Holland naar Harwich wandelen? Het beantwoorden van deze vragen begint bij fossielen: dat wat opgeraapt, opgevist en uitgehakt wordt uit de bodem. Als je een schep in de grond zet om op zoek te gaan naar gesteenten en fossielen, ontdek je hoe de wereld er vroeger uitzag. Je kunt als het ware in het verre verleden kijken. Daarbij kom je bewoners van vroeger tegen. Lang voordat de eerste mensen zich vestigden in wat we nu Nederland noemen, heerste hier al een flinke drukte. Reuzenhaaien en zwemmende sauriërs, zee-egels en mosdiertjes, sabeltandtijgers en neushoorns, allemaal hebben ze hun sporen achtergelaten.
Jelle Reumer is bioloog en paleontoloog. Hij werkt als directeur bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van hem verscheen Plant je voort!, De ontplofte aap en Opgeraapt, Opgevist, Uitgehakt. Jelle Reumer staat garant voor een boeiende lezing die u niet mag missen.
De lezing wordt opgeluisterd met beeld en geluid en vindt plaats in de Cinema van Naturalis. Leden van GEA en van NGV hebben gratis toegang op vertoon van de lidmaatschapskaart. Indien u geen lid bent is de lezing gratis op vertoon van een toegangsbewijs tot het museum. Houdt rekening met een kwartiertje wandelen van de ingang van het museum naar de filmzaal. Het kan druk zijn, dus wees op tijd. Meer informatie: http://leidsewinterlezingen.nl
 De Leidse Winterlezingen is een serie van vier boeiende lezingen over aarde en klimaat die gehouden worden in Naturalis. GEA Kring Rijnland organiseert deze lezingen voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. De sprekers zijn bekende wetenschappers die weten hoe je de nieuwsgierigheid van een breed publiek moet prikkelen. Ze vertellen over hun eigen fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De eerstvolgende lezing wordt gegeven op zondag 16 januari door Paul Meijer en is getiteld: De Middellandse Zee in de Bankschroef. Kijk voor meer informatie op www.leidsewinterlezingen.nl.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.