NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fotocatalogus van bruinvissen

  Bruinvis L054R049. Fotograaf: Annemieke Podt
  Bruinvis L054R049. Fotograaf: Annemieke Podt

  Van bultruggen, orka’s en tuimelaars bestaan ze al jaren, maar nu ook van bruinvissen. Stichting Rugvin presenteerde dit jaar de eerste voor het publiek toegankelijke foto-identificatiecatalogus van bruinvissen, levend in de Oosterschelde. De eerste foto's van dit jaar worden nu weer gemaakt. 

  De catalogus

  Sinds 2015 worden vanuit Stichting Rugvin toegewijde foto ID tochten op de Oosterschelde gemaakt met het fotograferen van bruinvissen als doel. Dit heeft duizenden foto’s opgeleverd die in een interne fotodatabase per individu zijn gesorteerd. Bruinvissen zijn individueel te herkennen aan het pigmentpatroon, de rugvinvorm, littekens en inkepingen in de rugvin of op de rug achter de rugvin. Het sorteren en matchen van foto’s vergt veel tijd en een oog voor detail. Sommige dieren hebben duidelijke kenmerken en zijn makkelijk te herkennen, maar bij andere individuen moet goed naar details in het pigmentpatroon worden gekeken. In de catalogus die is verschenen staan van elke duidelijk gefotografeerde bruinvis een paar foto’s.

  Verslag Stichting Rugvin van 1 juni 2019

  Op zaterdag 01 juni is het Foto ID team van Stichting Rugvin samen met BNN Vara’s Vroege Vogels op pad gegaan om foto’s te maken van de in de Oosterschelde levende bruinvissen en hierover een radioreportage te maken.Gevieren gingen we met het Zeevarken vanuit de haven van Kats de Oosterschelde op, richting Zierikzee. Nog voor de Zeelandbrug werd er al een groepje van drie bruinvissen gezien. Dit groepje splitste zich in een individu en een tweetal. Het tweetal bleef enige tijd in de buurt van onze boot. We konden van deze twee bruinvissen identificatiefoto’s maken en herkenden direct al één van de dieren aan een duidelijk litteken op de linkerzijde. In onze catalogus is deze bruinvis terug te vinden als L054R049.

  Nagekomen bericht van Annemieke Podt, de fotograaf: Van de waarneming bij Zierikzee heb ik alle vier de bruinvissen uit het groepje op de foto vastgelegd. Ook al deze bruinvissen zijn bekende van ons, drie kennen we zelfs al zeven tot tien jaar. Duidelijk dus vaste bewoners van de Oosterschelde! Van deze vier hebben we er twee dit jaar al eerder gezien, de andere twee vorig jaar voor het laatst dus goed te weten dat ze nog steeds in de Oosterschelde rondzwemmen. Al met al dus een succesvolle dag voor het verzamelen van foto-identificatiedata! 

  Lees meer over de Fotocatalogus

  Bron: Stichting Rugvin

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media