NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fotoserie: Vogels met grote voeten

  Voeten van de meerkoet
  Voeten van de meerkoet. Fotograaf: Barky

  Een aantal vogelsoorten is uitgerust met extreem grote 'voeten'. Deze grote voeten zorgen ervoor dat de vogels niet wegzakken in drassige bodems of zich sneller voort kunnen bewegen in water. Maar welke Nederlandse vogel heeft de grootste?

  Poten maken de vogel

  De vorm van de voeten vertelt veel over het leefgedrag van de vogel. Vogels die in moerassen leven hebben gespreide tenen en kleine vliezen zodat ze niet wegzakken. Eenden en ganzen hebben echte zwemvoeten met brede zwemvliezen. Roofvogels hebben lange nagels  waarmee ze prooien kunnen grijpen. De meeste zangvogels zitten veel op takken en hebben daarom soepele tenen die makkelijk om een tak heen kunnen krullen.

  De waterral is een mysterieuze moerasbewoner, die dankzij zijn grote poten niet zo snel wegzakt. Fotograaf: erikruiterman

  De grote voeten van de meerkoet worden ook ingezet tijdens gevechten. Fotograaf: boshuis

  De grauwe gans heeft grote zwemvliezen tussen zijn tenen. Fotograaf: MicheldeBeer

  Meestal zijn de poten van water- en moerasvogels verstopt in het water of weggezakt in de grond. Maar zodra het begint te vriezen en er een laagje ijs op het water komt te liggen, zijn de poten goed te zien. De winter is dus de perfecte tijd om op zoek te gaan naar grote vogelvoeten!

  Waterhoentjes op het ijs. Fotograaf: Claes

  Knobbelzwaan op het ijs. Fotograaf: destjelp

  Nederlands kampioen

  De onbetwiste Nederlandse kampioen grote vogelvoeten is wat ons betreft de roerdomp. Met deze enorme poten kan de roerdomp geruisloos door het moeras sluipen en zo zijn prooi naderen.

  Roerdomp op het ijs. Fotograaf: WillemdeWolf

  De voeten van de roerdomp zijn bijna net ze groot als zijn kop en nek. Fotograaf: woudejr

  Heb jij een andere kampioen voor ogen? Laat het ons weten in de reacties onder dit bericht!

  Wereldrecord

  Vogels van de familie Jacanidae hebben de grootste vogelvoeten op aarde. De familie telt acht verschillende soorten die voornamelijk voorkomen in tropische gebieden. 

  De Australische jacana (Irediparra gallinacea). Bron: John Hill - Wikimedia Commons

  De voeten van de vogels hebben lange tenen en nagels, waardoor de spanwijdte van de voet net zo groot is als de vogel zelf. Zo kunnen ze over drijvende waterplanten lopen.

  Dwergjacana (Microparra capensis). Bron: Derek Keats - Flickr

  Geplaatst in: Fotoserie