NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Gaat het te goed met de bever?

  beversporen

  Bijna 30 jaar na de herintroductie van de bevers - in 1988 werden de eersten uitgezet in De Biesbosch - gaat het erg goed met de bever in Nederland. Volgens sommigen iets te goed: in Limburg zorgt de bever voor 'overlast' door het bouwen van dammen in smalle beken, maar ook in dijken kunnen bevers met het graven van holen een mogelijk gevaar vormen.

  Er gaan steeds meer stemmen op om op sommige plekken de bever te bejagen of weg te vangen. Kwestie van de boel goed in de gaten houden en monitoren, zegt de Zoogdiervereniging. 

  De bever hoort van nature in de Nederlandse wateren en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Deze tijd van het jaar, als de bomen nog geen bladeren hebben, is een goeie tijd om op zoek te gaan beversporen. Knaag- en vraatsporen zijn volop te vinden in de buurt van beverburchten. En met een klein beetje geluk krijg je ook nog een bever te zien.

  Het is een bijzonder moment wanneer je denkt een bever te zien zwemmen, maar in het water lijkt het beest veel op een zwemmende beverrat of muskusrat. Het is dus de vraag of het wel echt een bever was? Klik hier om een idee te krijgen waar je op moet letten om de dieren te herkennen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio