Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen naar de crèche

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
592 keer bekeken
  •  
Grauwe ganzen creche

© Fotograaf: hbrummelhuis

Het is een fenomeen dat je in deze tijd van het jaar wel vaker ziet: een groep van tien, soms twintig jonge grauwe ganzen met een paar volwassen ganzen er bij: de ganzencrèche. Grauwe ganzen brengen hun jongen groot in een groep, maar waarom doen ze dat? Zit daar een strategie achter? Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen deed ooit onderzoek naar dit verschijnsel.
Het kuiken-dagverblijf heeft verschillende voordelen voor de vogels. In een grote groep is het makkelijker om te verdwijnen in de menigte, en zo is de kans kleiner om gepakt te worden door een roofdier. Als het jong nog gevoerd wordt door de ouders hebben de ouders door de crèche meer tijd om te zoeken naar voedsel. Overigens komen de crèches niet alleen bij grauwe ganzen voor, maar ook bij o.a. eidereenden en bergeenden.
Crèche-vorming komt over het algemeen voor bij vogels die in grote, wijde kolonies broeden, en waarvan de kuikens allemaal rond dezelfde tijd uit het ei komen. Soms worden de jongen gevoerd door de ouders, soms zoeken ze zelf naar voedsel. In beide gevallen is de begeleiding van de crèche in handen van een aantal voogden. Deze begeleiders zijn vaak familie van een aantal jongen in de groep. Het is interessant dat de begeleiders zonder direct voordeel voor zichzelf op de jongen van andere ouders passen.
In dit filmpje van Shanna Tijburg zwemt een grote ganzen crèche voorbij, bij elkaar gehouden door vier begeleiders. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.