Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Ganzen sterven door vliegverkeer

  kolgans_06.jpg

  Vier tot zes kolganzen vlogen maandag in de motoren van een vliegtuig van EasyJet. Kort na het opstijgen moest het vliegtuig daardoor terugkeren naar Schiphol. Het vliegtuig raakte de vogels op hoge snelheid, maar nog op lage hoogte.

  Landingsgestel
  De vogels kwamen in het landingsgestel en in de motor van het toestel terecht, meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw en Natuur) dinsdag in de Tweede Kamer.

  Maatregelen
  Volgens Dijksma laat het incident met het toestel van EasyJet zien dat er meer maatregelen genomen moeten worden om aanvaringen met vogels tegen te gaan. ,,We gaan echt wel wat doen'', sprak ze tegen VVD-Kamerlid Ton Elias.

  Onacceptabel
  Die stelde dat Dijksma ervoor moet zorgen dat de ganzen rond Schiphol uit de lucht worden geschoten of worden vergast, omdat het onacceptabel is dat reizigers in gevaar komen door de vogels.

  Getest
  Er wordt volgens Dijksma tegelijkertijd al heel veel gedaan. Er zijn afspraken gemaakt over het beheer van de ganzenpopulatie, omliggende weilanden worden minder aantrekkelijk gemaakt voor ganzen en er komt een radar die ganzen kan detecteren. Die radar wordt op het moment getest, zei Dijksma.

  Partij voor de Dieren
  De Partij voor de Dieren greep het debat aan om de staatssecretaris te vragen het plan om 500.000 ganzen te gaan vergassen van tafel te halen. Dat is Dijksma vooralsnog niet van zins. ,,Er wordt nog naar alternatieven gekeken, maar het plan is zeker niet van tafel.''

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws