Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen sterven door vliegverkeer

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolgans_06.jpg
Vier tot zes kolganzen vlogen maandag in de motoren van een vliegtuig van EasyJet. Kort na het opstijgen moest het vliegtuig daardoor terugkeren naar Schiphol. Het vliegtuig raakte de vogels op hoge snelheid, maar nog op lage hoogte.
Landingsgestel
De vogels kwamen in het landingsgestel en in de motor van het toestel terecht, meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw en Natuur) dinsdag in de Tweede Kamer.
Maatregelen
Volgens Dijksma laat het incident met het toestel van EasyJet zien dat er meer maatregelen genomen moeten worden om aanvaringen met vogels tegen te gaan. ,,We gaan echt wel wat doen'', sprak ze tegen VVD-Kamerlid Ton Elias.
Onacceptabel
Die stelde dat Dijksma ervoor moet zorgen dat de ganzen rond Schiphol uit de lucht worden geschoten of worden vergast, omdat het onacceptabel is dat reizigers in gevaar komen door de vogels.
Getest
Er wordt volgens Dijksma tegelijkertijd al heel veel gedaan. Er zijn afspraken gemaakt over het beheer van de ganzenpopulatie, omliggende weilanden worden minder aantrekkelijk gemaakt voor ganzen en er komt een radar die ganzen kan detecteren. Die radar wordt op het moment getest, zei Dijksma.
Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren greep het debat aan om de staatssecretaris te vragen het plan om 500.000 ganzen te gaan vergassen van tafel te halen. Dat is Dijksma vooralsnog niet van zins. ,,Er wordt nog naar alternatieven gekeken, maar het plan is zeker niet van tafel.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.