Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen otter in Limburg

  •  
08-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
otter_in_water.jpg

© Fotograaf: leenkuiper

Het had de kroon op een jarenlange voorbereiding moeten worden, maar helaas, het uitzetten van een aantal otters in Limburg gaat niet door. Provinciale Staten heeft bij meerderheid besloten dat ze de otter liever niet willen in de provincie. ARK Natuurontwikkeling, die de vergunning voor het uitzetten al op zak had, is teleurgesteld. 

Ziekten

De CDA-fractie is bang dat de uitgezette otters ziekten overbrengen op de mens. Maar volgens wetenschappers van Wageningen Environmental Research is dat nog nooit gebeurd. Een ander argument van de fractie is dat de otter schade veroorzaakt voor de landbouw of de visserij. Maar ook dit argument is ongegrond volgens de wetenschappers.

Vers bloed

De otters in Nederland stammen op dit moment af van één vader en zoon. De kans op inteelt neemt daarmee toe. Daarom is het goed om vers bloed in de populatie te brengen. In Limburg zouden deze otters uitgezet worden en zich kunnen mengen met otters in de rest van Nederland en zelfs tot over de grenzen richting de Eifel en de Ardennen. Zo zou een duurzame populatie kunnen ontstaan.

Meer over:

otter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.