Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geluiden van 'kraaiachtigen'

  •  
08-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10855 keer bekeken
  •  
Gaai op stoep

© Bron: Pixabay

In de serie geluidencursukssen van Henk Meeuwsen en Dick de Vos deze keer een groep vogels die je niet meteen associeert met 'zang'. Toch hebben de diverse kraaiachtigen vaak verrassende geluiden in huis!

Kauw

De kauw komt uit de categorie 'onomatopee': een vogel die zijn eigen naam roept (al klinkt het soms meer als 'kjak' dan als 'kauw').

Roek

De roek broedt in grotere of kleinere kolonies, vaak langs snelwegen. Zijn zang  is lager dan van de kauw, maar wat hoger dan van de zwarte kraai. Hij klinkt vooral nasaal.

Zwarte kraai

De zwarte kraai zegt net als de roek 'krah - krah - krah'. De kraai heeft wat meer variatie in huis dan de roek (die dus ook iets hoger 'kraht').

Ekster

Het bekendste geluid van de ekster is een geluid dat met wat fantasie klinkt als het luid schudden met een grote lucifersdoos, of een luide roep die klinkt als 'kiejak'. Daarnaast heeft de ekster ook een prachtige zang, heel zacht en melodieus. 

Gaai

De gaai, voorheen bekend als Vlaamse gaai, kan luid alarmeren: schrèèèk! Daarnaast is de gaai een meesterimitator. Met name het verschil tussen een echte miauwende buizerd en een 'gaaienbuizerd' is zelfs voor kenners lastig te herkennen. Daarnaast heeft ook de gaai een prachtige, zacht brabbelende zang.

De Raaf

In de fabel van De vos en de raaf, van Jean de la Fontaine, wordt de raaf neergezet als ijdel en de vos als een slijmbal, omdat hij zegt dat de raaf zo mooi zingt (in de hoop dat de raaf dan zijn snavel opendoet en een stuk kaas voor de vos laat vallen, weet u nog? Maar volgens Henk Meeuwsen is de vos bepaald geen slijmbal. 'De raaf zingt echt mooi!' De raaf heeft het diepste geluid van alle kraaiachtigen, wat een beetje klinkt als 'korr korr korr'.

Eerdere afleveringen van de geluidencursus beluisteren?

Via deze links zijn de oude afleveringen terug te vinden:
De quiz na de eerste serie geluidencursukssen staat hier
De geluiden van ruim 200 Europese vogels zijn beschreven in de Veldgids Vogelzang van Dick de Vos, waar Henk Meeuwsen een app bij maakte.

Meer over:

zwarte kraai, kraai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.