Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geniet van de stierenbronst

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
bronst

© Fotograaf: Ikjelle

De zomer breekt aan, tijd voor de stierenbronst. Stieren van wild levende runderen als Schotse hooglander, galloway of rode Geus maken zich op dit moment erg druk. Eén voor één proberen ze de tochtige koeien af te schermen van andere stieren om zo hun nageslacht veilig te stellen. Voor het publiek een mooi fenomeen om te zien.
Net als alle andere wilde en wild levende dieren hebben ook de runderen die we in onze natuurgebieden tegenkomen hun eigen voortplantingsperiode. Die vindt plaats gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus.

Flemen en afschermen

De stierenbronst is goed te herkennen door op de subtiele gedragingen van de dieren te letten. Volwassen stieren trekken mee op met de koeiengroepen en proberen al snuffelend, ook wel flemen genoemd, te achterhalen welke dieren binnenkort tochtig worden. Hebben ze een koe op het oog, dan proberen ze die af te schermen van de overige stieren en trekken zo samen een paar dagen op. Soms zondert dit liefdeskoppel zich af, maar meestal blijven ze dicht bij elkaar midden in de kudde.
Lees verder op NatureToday
Bron: Free Nature
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.