Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GenX in bodem en water gemeente Helmond

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
giftig
In de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom het bedrijf Custom Powders in Helmond zijn verhoogde concentraties GenX en PFOA aangetroffen. Verkennend onderzoek in opdracht van de gemeente Helmond heeft dat aangetoond.

GenX kankerverwekkend

De hoogste concentraties van de mogelijk kankerverwekkende stoffen zijn gevonden in de buurt van het bedrijf, bij een aantal moestuinen en in een visvijver. Acute maatregelen voor de bescherming van de volksgezondheid of het milieu zijn niet nodig, maar de gemeente laat wel extra onderzoek doen naar de exacte omvang van de vervuiling.

GenX in rioolwaterzuivering

Custom Powders verwerkte GenX en PFOA voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours. Nadat GenX in de rioolwaterzuivering was aangetroffen is het bedrijf daar eerder dit jaar mee gestopt. De nauwelijks afbreekbare stoffen hebben de fabriek vooral via de schoorsteen verlaten en daarom zijn vooral plekken onderzocht die onder de rook van de fabriek liggen. Het vervolgonderzoek richt zich op locaties in andere windrichtingen.
Bron: ANP

Meer over:

genx
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.