NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Goede en slechte bijenhotels

  bijenhotel
  Enorm bijenhotel van KNNV - Bron Pixabay

  Het is lente, dus als het zonnetje even doorbreekt zie je ze weer vliegen, de wilde bijen. Omdat het al jaren slecht gaat met ‘de bij’ zijn er steeds meer initiatieven om het edele insect te helpen. Zo kan je in eigen tuin een bijenhotel ophangen. Maar werkt dit ook? Volgens bijen-expert Pieter van Breugel is er veel rommel op de markt.

  In Vroege Vogels een kleine consumententest. Wat is een goed en wat is een slecht bijenhotel? En waar moet je op letten als je zo’n hotel in je tuin of op je balkon ophangt? Zo moet je er op letten dat de diameter van de boorgangen en stengels, die je gebruikt voor het bijenhotel varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Verder moeten de gangen glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.

  Pieter van Breugel bouwt zelf bijenhotels. Enkele jaren geleden schreef hij het boek ‘Gasten voor bijenhotels’.

  Hoe moet het wel?

  Wie van plan is nestelgelegenheid aan te schaffen voor bijen, kan onderstaand lijstje van EIS gebruiken om in te schatten of een bijenhotel effectief zal zijn.

  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
  • De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
  • De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
  • De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
  • De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
  • Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.

  Niet alleen de geboden nestelgelegenheid zelf bepaalt hoeveel bijen er de tuin in te lokken zijn, maar ook de directe omgeving is belangrijk voor bijen. Lees op de site van Nature Today waar je op moet letten als je een bijenhotel in de tuin plaatst.

  bijenhotel
  Voorbeelden van bijenhotels met de juiste diameters van de boorgangen en goed afgewerkt.  

  Meer info over bijenhotels is hier te vinden.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio