NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Goudwesp: schitterend insect met een sluw kantje

  gekleurdegoudwesp_Natuurpracht
  Goudwesp - Fotograaf Natuurpracht/Gré Pape

  De kleuren schitteren je tegemoet variërend van hard, metaalachtig blauw, groen, rood tot goud. Mede daardoor behoren goudwespen tot de fraaist gekleurde zespotigen in de insectenwereld. Ze worden ook wel koekoekswespen genoemd en dat heeft een voor de hand liggende reden.

  Waarom heten ze koekoekswesp?

  Behalve schitterend zijn, heeft de goudwesp ook een sluw kantje. De naam koekoekswespen verklapt het al want alle soorten in deze groep parasiteren. Ze leggen hun ei in nesten van solitaire bijen en wespen. De ongewenste gastlarve komt eerder uit en eet meteen het ei van de bij of wesp op. Vervolgens verslindt de larve de aanwezige voedselvoorraad die de gastvrouw bijeen heeft gebracht. Deze tactiek wordt ook wel kleptoparasitisme genoemd.

  goudwesp2
  Goudwesp wacht op zijn kans bij een insectenhotel. Fotograaf 1968Tj

  Om het ei in het nest van een solitaire bij of wesp te leggen, moet het goudwespvrouwtje voorzichtig te werk gaan. Het vrouwtje wacht tot bijvoorbeeld een wesp met een verlamde spin aan komt zetten. De wesp sleept de spin in haar holletje, waar die bedoeld is als voedsel voor haar eigen larve. Nadat de wesp haar eieren heeft gelegd, sluipt de goudwesp naar binnen om er zelf een ei bij te plaatsen.

  Natuurlijk kan het gebeuren dat de oorspronkelijk eigenaar terugkomt terwijl de goudwesp nog binnen zit. Een bij of wesp zal proberen de goudwesp te doden met haar angel. De goudwesp verdedigt zich dan door zich op te rollen en weg te kruipen in haar schitterende en sterke pantser.

  goudwesp3
  Een Holopyga generosa van niet meer dan 5 mm rolt zich op bij gevaar. “Ik denk, haha, dat wanneer hij zich ontrolt hij koekoek zegt.” Fotograaf Euroblinkie

  Van de goudwespen zijn zo'n 57 soorten in ons land bekend. De gewone goudwesp (Chrysis ignita) is de meest algemene goudwespensoort van Nederland. Zijn grootte varieert van 4 tot 13 millimeter. Dat maakt dat je extra je best moet doen als je er eentje op de foto wilt zetten.

  goudwesp1
  Gewone goudwesp voedt zich met nectar. Fotograaf SjanivanOphemert

  Geplaatst in: Weetjes