Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groen is Gezond_29_11_2013

  •  
29-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tuinresbordje.jpg
Een groene omgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid, en… groen loont! Het ministerie van Economische Zaken  heeft laten berekenen dat meer groen in de woonomgeving 400 miljoen euro aan zorg- en arbeidskosten bespaart. Dit klinkt sociologe Jolanda Maas als muziek in de oren.
Vijf jaar geleden promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op 'Vitamine G', een onderzoek naar de relatie tussen groen en gezondheid. Harde cijfers maken dit onderzoek nu heel concreet stelt Vroege Vogels gast Jolanda Maas.
De kans dat mensen zich ongezond voelen in een omgeving met weinig groen.
is 1,5 keer zo groot vergeleken met mensen die in een groene omgeving wonen. Het huisartsenbezoek daalt ongeveer met een kwart. Er valt veel winst te halen uit alledaagse bezigheden: mensen in een groene woonomgeving tuinieren vaker en langer; ze fietsen meer minuten naar hun werk. Verder voelen zij zich minder eenzaam en ervaren ze minder vaak een tekort aan sociale contacten.
Ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen groen mee in hun verbouw- en nieuwbouwplannen want patiënten kunnen sneller naar huis. Ook schoolpleinen moeten hun tegels verruilen voor groen. Het blijkt dat jonge leerlingen zich prettiger voelen op een school met een groen schoolplein dan op een school met alleen maar tegels. Zij vinden de school leuker, hebben meer vriendjes en geven aan minder vaak gepest te worden dan hun leeftijdsgenootjes met een tegelplein zo blijkt uit onderzoek naar groene schoolpleinen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.