Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene rapportcijfers voor de politiek

  •  
26-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_218722.jpg
Van de tien politieke partijen die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn krijgen vier een dikke onvoldoende voor hun stemgedrag. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vroege Vogels deed samen met de belangrijkste natuur en milieu-organisaties.
Stemwijzers houden vooral, of uitsluitend, rekening met de verkiezingsprogramma's, maar veel belangrijker is (natuurlijk!) om partijen te beoordelen op hun werk in de afgelopen zittingsperiode in de Tweede Kamer. Dat is vertaald naar de volgende Groene Rapportcijfers:
Professor Lucas Reijnders die in de radio-uitzending van Vroege Vogels de cijfers besprak noemt de 3,6 van de PVV nog geflatteerd. "Voor de PVV is milieu ongeveer even erg als Europa!"
De partijen zijn beoordeeld op de volgende beleidsterreinen: milieu, natuur, klimaat, dierenwelzijn, energie, transport, landbouw en Ecologische Hoofdstructuur. De meeste grote groene organisaties hebben aan het onderzoek meegewerkt: Natuur&Milieu, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, Vogelbescherming, Wakker Dier, Fietsersbond en Reizigersorganisatie ROVER. Sommige gaven een oordeel op alle terreinen, andere alleen op de sectoren waarin zij zelf actief zijn.
Slechts één partij haalt op een deelgebied een negen, dat zal geen verrassing zijn: de Partij voor de Dieren in de categorie Dierenwelzijn. Het diepstepunt is de 2,5 die de PVV scoort op klimaatbeleid.
ChristenUnie zakt, GroenLinks en PvdD stijgen
Opvallend is dat er de laatste jaren verschuivingen hebben plaatsgevonden. Waar de ChristenUnie in een vergelijkbaar onderzoek in 2006 nog tot de koplopers hoorde (met 7,6 op de derde plaats) is afgezakt naar plaats 6 met een 6,9. De huidige koers van deze partij gaat op het groene vlak sterk naar rechts.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren scoren dit keer nog beduidend hoger dan in vorige jaren. GL stijgt 0,7 punt en PvdD 0,5.
50plus, Piraten en Hero Brinkman
Partijen die niet, of slechts heel kort in de afgelopen regeerperiode in de Tweede Kamer zaten konden niet worden meegenomen in het onderzoek. Daarom hebben 50plus, de Piraten Partij en Hero Brinkmans DPK geen groen rapportcijfer gekregen.
Eens of oneens met de cijfers?
De komende twee weken kan het publiek op de website van Vroege Vogels ook ook 'groene rapportcijfers' geven. Tot 9 september kan iedereen via een stemfomulier meedoen.
De vraag luidt: geef de partijen een rapportcijfer (van 1 t/m 10)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.